بایدها و نبایدهای کار طولانی مدت با لپ تاپ
این روزها رایانههای شخصی و لپتاپها در بسیاری از مشاغل مورد استفاده قرار میگیرند که با توجه به دیجیتالی شدن تمام امور این موضوع دور از انتظار هم نبوده است. با این حال کار طولانی مدت با لپ تاپ هم ریسکهای مخصوص به خودش را دارد که باید آنها را در نظر گرفت.
این گجتهای الکترونیک که در ابعاد کوچک تا بزرگ طراحی و تولید میشوند، جزیی جداناپذیر از زندگی امروزه ما هستند. بنابراین نمیتوان آنها را از زندگی حذف کرد؛ اما بهتر است تا دیر نشده استفاده اصولی از آن را یاد بگیریم پیش از آنکه آسیبی به خود وارد کنیم.
در این بخش تیم سبک نگار شما را از بایدها و نبایدهای استفاده طولانی مدت از لپتاپ و رایانههای شخصی آگاه میکند. همراه ما باشید و با در نظر داشتن این نکات، سلامتی را به خود هدیه دهید.
آسیبهای مربوط به وضعیت بدن در اثر کار طولانی مدت با لپ تاپ
آسیبهای مربوط به وضعیت بدن یکی از رایجترین مشکلاتی است که بعد از مدتی کار با لپتاپ با آن مواجه میشوید. کمر درد، گردن درد، درد در ناحیه شانه و بازو شایعترین دردهایی هستند که کار با لپتاپ با خود به همراه میآورد. البته جالب است بدانید بیشتر این مشکلات درواقع به لپتاپ شما مربوط نمیشوند، بلکه به دلیل طراحی ضعیف محیط کار (محل قرارگیری میز، زاویه نمایشگر لپتاپ وغیره) و وضعیت بد بدن در زمان نشستن پشت سیستم رایانهای اتفاق میافتد.
اگرچه نشسن نسبت به ایستادن انرژی کمتری گرفته و نیاز به تلاش عضلانی کمتری دارد، اما باز هم خستگی در قسمتهایی از بدن که در طولانی مدت به یک شکل باقی ماندهاند، ظاهر میشود.
این وضعیت سبب درد و گرفتگی عضلات نواحی مختلف شده و بعد از گذشت زمانی طولانی آسیبهای جبرانناپذیری را به بار میآورد.
درواقع زمانی که عضلات برای مدتی طولانی در یک وضعیت مشخص باقی میمانند گردش خون در ماهیچهها، استخوانها، تاندونها و رباطها کمتر میشود که در نهایت به درد در این نواحی ختم خواهد شد.
چگونه از این دردها جلوگیری کنیم؟!
اگر نمیخواهید درگیر مشکلات ناشی از کار طولانی مدت با لپ تاپ شوید، راهکارهای مختلفی پیش روی شماست. اولین نکته تنظیم ارگونومی محیط کار است. یعنی تمامی وسایل باید به گونهای باشند که هیچ آسیبی به شما وارد نکنند.
برای این کار به یک پایه قابل تنظیم یا پایه ارگونومیک برای لپتاپ نیاز دارید. پایهای که صفحه نمایش لپتاپ را در زاویهای درست مقابل چشمان شما قرار دهد.
صندلی شما نیز باید به گونهای تنظیم شده باشد که در زمان نشستن پاها به زمین برسد. فراموش نکنید که برای رهایی از درد ستون فقرات باید از صندلیهای ارگونومیک استفاده کنید که در زمان نشستن منحنی طبیعی ستون فقرات شما را حفظ کند.
علاوه بر این لازم است در حین کار با لپتاپ زمانهایی را به استراحت اختصاص داده و کمی پیادهروی داشته باشید یا در کنار میز خود تمرینات کششی انجام دهید.
آسیبهای مربوط به دست و بازو در اثر کار طولانی مدت با لپ تاپ
عضلات و تاندونهایی که حرکات تکراری را در حالتی نامناسب انجام میدهند دچار آسیبهایی میشوند که به آسیبهای «بیش از حد استفاده» از آنها شناخته میشود. این آسیبها به طور معمول در آرنج، مچ دست یا دست اتفاق میافتد. علائم آن نیز شامل درد، تورم، سفتی مفاصل، ضعف و بیحسی است.
اما این آسیبها نیز قابل پیشگیری و حتی درمان هستند، درصورتیکه از نکات ایجاد یک محیط ارگونومیک برای کار با لپتاپ آگاه باشید دیگر دچار این دردها نمیشوید.
برای پیشگیری از درد در ناحیه دستها باید صفحه کلید هم سطح با بازوهای شما بوده و بازوها مماس با میز کار باشند. موس نیز باید در همان ارتفاعی که کیبورد قرار گرفته، واقع شود. علاوه بر این باید در زمان استفاده از موس از کل بازو استفاده کرده و فقط مچ دست را درگیر نکنید.
برای تایپ کردن بهتر است به آرامی تایپ کرده و از فشار آوردن زیاد به صفحه کلید خودداری کنید. اگر از پایه نگهدارنده لپتاپ یا گجت چوبی جک آپ استفاده میکنید لازم است که یک کیبورد مجزا تهیه کرده باشید. در حقیقت استفاده از کیبورد مجزا به شما این امکان را میدهد که دستها را راحتتر روی میز قرار داده و ارتفاع موس و صفحه کلید شما یکسان باشد.
برای جلوگیری از دردهای ناشی از کار طولانی مدت با لپ تاپ پیشنهاد میدهیم وظایف خود را به صورت ترکیبی انجام دهید که به صورت مداوم پشت نمایشگر سیستم رایانهای خود قرار نگیرید.
آسیبهای چشمی ناشی از فعالیت طولانی مدت پشت لپ تاپ
تمرکز چشمها بر یک نقطه که در فاصلهای مشخص قرار گرفته باشد، آن هم برای طولانی مدت، باعث خستگی چشمها میشود. ساختار چشم انسان به گونهای است که ترجیح میدهد اشیایی را که در فاصله ۶ متری یا دورتر قرار دارند، ببیند. بنابراین برای فعالیتی که نیاز به تماشای فاصله نزدیکتری دارد فشار بیشتری به عضلات چشم وارد میشود.
علاوه بر این صفحه نمایشگر رایانه به خودی خود نیز باعث خستگی چشم میشود؛ هرچند هنوز مدرکی دال بر آسیبهای ناشی از خستگی چشم وجود ندارد؛ اما ممکن است کاربران کامپیوتری علائمی همچون تاری دید، ناتوانی موقتی در تمرکز روی اشیای دور و سردردها را تجربه کنند.
برای جلوگیری از آسیبهای چشمی ناشی از کار طولانی مدت با لپ تاپ باید اطمینان حاصل کنید که منبع نور شما (به عنوان مثال پنجره یا لامپ) به صورت مستقیم به رایانه و چهره شما نتابد.
برای جلوگیری از این تابش بیجا باز هم پایه نگهدارنده لپتاپ به کمک شما میآید؛ چراکه زاویه صفحه نمایشگر را متناسب کرده و از ایجاد بازتاب نور روی آن جلوگیری میکند.
برای پیشگیری از خستگی چشمها باید صفحه نمایشگر در مقابل چشمها یا کمی پایینتر از آن باشد و در طول کار چندین بار به چشمها استراحت دهید.
کلام آخر
با وجود استفاده روزافزون از رایانههای شخصی و دیجیتالی شدن تمام امور، کار طولانی مدت با لپ تاپ ها هم به زندگی امروزه بسیاری از افراد اضافه شده است؛ زندگی که شاید سرعت بیشتری نسبت به سابق داشته باشد، اما باید ریسکها و بایدها و نبایدهای آن را نیز در نظر داشت.
استفاده طولانی مدت از لپتاپ بدون اینکه محیط کار خود را به شکل ارگونومیک طراحی کرده باشید از خطرناکترین کارهایی است که ممکن است آسیبهای جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین وسایلی که شما را از این آسیبها در امان نگه میدارد، پایه نگهدارنده لپتاپ است که تیم سبک نگار نیز با تولید گجت چوبی جک آپ شما را در مراقبت از سلامت خود همراهی میکند. برای آشنایی بیشتر با گجت چوبی ارگونومیک جک آپ به بخش فروشگاه مراجعه کرده و ویژگیها و مزیتهای آن را بررسی کنید.